CCB

CCB-Julio Castillo

Architecture

Client: Mexico’s Ministry of Culture
Location: Chapultepec Polanco, Mexico City
Status: Built
Year: 2012-2013
Project Design: a | 911
Design Leaders: Saidee Springall + Jose Castillo
Design Team: Ernesto Lomelí, Carlos Ledezma,
Humberto Castro, Akemi Sato, Edgar Romero, Facundo Savid
Photographs: Pim Schalkwijk

Project Description:

This project has two components: del Bosque Cultural Center environment improvement and the Julio Castillo Theater’s lobby transformation.

The CCB environment improvements included the construction of a covered walkway, the transformation of the Plaza Angel Salas and the parking located to the west of the set, lighting and signage through trails and the restoration of the fountain “Childhood”, built by the architect Pedro Ramírez Vázquez.

The lobby of the Julio Castillo Theater was modernized, improving its performance. On the north side, a new piece of exposed concrete hosts a ramp and stairs and a new sluice for acoustic and light insulation. In the lobby, the central staircase was removed because it occupied so much space, and floors, ceilings and lighting were transformed in order to give a neutral character to the space.

_

Two side stairs made in tzalam wood improve access to the top of the theater and appear as elements whose material contrasts with the neutral white. These actions seek to be complemented in the future by other improvements in the complex in order to gradually transform this important cultural site.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!